Vesnice roku 2012 v Jihomoravském kraji, Duhová stuha, Obec Křtiny

20 Čvn

Cena naděje pro živý venkov, tzv. duhová, je motivována ideou naděje a občanské společnosti, jejímiž nositeli nejsou hmotné statky venkova nýbrž konkrétní lidé, kteří osud venkova aktivním způsobem vezmou do svých rukou. Tito lidé, občané z venkovských regionů, jsou často iniciátory společenských akcí a organizátory spolkového života na venkově i práce s dětmi a mládeží, mnohdy s minimem prostředků, zapojují se do aktivit péče o krajinný ráz venkova, regionální osvětu a podobně. Podmínky pro růst těchto aktivit vytváří také obec samotná. Příznivé mikroklima pro nadějný život venkovských oblastí dotváří také kvalitní občanská vybavenost.

Městys Křtiny se nachází v Moravském krasu v okrese Blansko, přibližně 16 km severovýchodně od centra Brna, plocha katastru 1118 ha, počet obyvatel 790.

Do letošního kola Vesnice roku 2012 Jihomoravského kraje se přihlásilo celkem 22 obcí. Ve dnech 8.6. až 15.6. byla každá přihlášená obec navštívena krajskou hodnotitelskou komisí, jejíž členkou jsem byla také já a zastupovala jsem ministerstvo zemědělství.

Nově vybudovaná škola je výjimečná svou architekturou, která vychází z historické zástavby obce. Je centrem vzdělávání nejen v rámci povinné školní docházky, ale své místo zde našla i lidová škola umění, kterou navštěvují i děti z okolích obcí, mateřská školka, mateřské centrum, družina. Pětiletý šachista, který ještě neumí číst a psát, již sbírá vítězné medaile v kategorii do 12 let. Ve škole to žije. Sami školáci zpracovali dokument Křtiny a jejich udržitelný rozvoj a nejeden návrh z tohoto materiálu radnice již realizovala.

Chrám Jména Panny Marie, kostnice v podzemí chrámu, Kaple svaté Anny, socha Panny Marie, zvonohra – pamětihodnosti Křtin, které jsme s pokorou a úctou navštívili, které nás okouzlily.

Městys Křtiny se do soutěže Vesnice roku 2012 v Jihomoravském kraji letos přihlásil poprvé.


Tagy

, ,


Podobné příspěvky

Žádné komentáře

Reagovat

Musíte být přihlášen pro vložení komentáře.